FAQ

 

Hieronder vindt u een lijst van meest gestelde vragen voor huidtherapie en huidtherapeutische behandelingen. 

 
 
Worden huidtherapeutische behandelingen vergoed?

De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de behandeling die u ondergaat, of afhankelijk van welke verzekering u heeft afgesloten. Meestal moet u aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Uw verzekeraar kan u precies vertellen op welke vergoeding u recht heeft. Let op: Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, heeft u in ieder geval een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Kan ik zonder verwijzing van een arts bij een huidtherapeut terecht?

U kunt zonder verwijzing bij onze huidtherapeuten terecht. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, heeft u in ieder geval een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig. 

Wat is het verschil tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialist?

Een huidtherapeut behandelt de beschadigde huid of huidaandoening. Een huidtherapeut is een paramedicus. Een schoonheidsspecialist verzorgt en verfraait de ‘gezonde huid’. De huidtherapeuten van de Mauritsklinieken zijn allemaal aangesloten bij de NVH, de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. 

Waar werkt een huidtherapeut?

Een huidtherapeut werkt in een eigen praktijk, groepspraktijk, gezondheidscentrum, particuliere kliniek, laserkliniek of in een ziekenhuis. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n driehonderd huidtherapeuten actief.

Hoe lang bestaat het beroep huidtherapeut?

Huidtherapeut is een relatief jong beroep. Ongeveer sinds 1976 zijn de eerste huidtherapeuten in Nederland actief. Het beroep heeft raakvlakken met plastische chirurgie, dermatologie, fysiotherapie en schoonheidsverzorging. Vanuit deze drie kennisgebieden is huidtherapie ontstaan.

Hoe kan ik huidtherapeut worden?

Huidtherapeut kunt u worden door een vierjarige HBO-opleiding te volgen aan de Hogeschool Utrecht en sinds kort ook aan de Haagsche Hogeschool. Voor informatie kijkt u op www.hu.nl.